Tudástár


Hasznos gondolatok babakelengyéhez!

Manapság, ha betérünk egy babaáruházba, amíg a szem ellát, a földtől a plafonig telis tele látunk mindenféle színes cukiságot. Ezek között a cukiságok között azonban nagyon könnyű elveszni és kétségbe esni is. Cikkünk azoknak a friss kismamáknak szól, akik még nem jártasak a babaholmik között, akik még csak barátkoznak a gondolattal, hogy 9 hónap múlva már ott tartják karjukban a csemetéiket.

Nézzünk pár hasznos ötletet, tanácsot a babakelengye listából:

Kiságy:  az a legjobb, ha nagyobb méretet veszel, több pozícióban állítható a magassága, esetleg a rács majd az egyik oldalon levehető - így sokáig tudjátok használni.

Matrac:  a legjobb, legegészségesebb a kókuszmatrac

Ágyneműgarnitúra: ebből lehet kisebb vagy nagyobb méretűt választani, a kisebb méretű takaró az első időkben a nagyobb méret pár hónap múlva hasznosabb, amikor a kicsi már forog. Ilyenkor a kisebb méretű takarót könnyen lerúgja.

1 db vastag takaró

1-2 db vékony takaró

2 db lepedő: a gumírozott szélű lepedő a legpraktikusabb

1 db gumilepedő: a lepedő alá téve megvédi a matracot attól, hogy a pelusból kifolyó dolgok összeszennyezzék a matracot. Igazán nagy szolgálatot majd akkor fog tenni, mikor a gyerek kezdi elhagyni a pelenkát.

1-2 db hálózsák: de van olyan baba, aki kifejezetten utálja a hálózsákot - ilyen esetre beszerezhetünk egy bélelt rugdalozót is, kitakarózás ellen nyáron is használhatunk vékonyabb nyári hálózsákot.

2-3 db frottír vagy tetra fürdőlepedő

Anyagpelenka: 15-20 db, párna helyett az első hetekben praktikus.


 


A babaszoba berendezésekor válassz természetes anyagokat
 

Általános dolog, hogy az ember a gyerekének a legjobbat szeretné. Ám, amikor a babaszobát tervezzük, nemcsak azt kell eldönteni, hogy a rózsaszín vagy a kék melyik árnyalatát választjuk.

Ha tehetjük, olyan helyet válasszunk a gyerekszoba számára, ami a legvilágosabb, a legfényesebb, de egyben a legnyugodtabb területe is a lakásnak.

Érdemes természetes anyagokat választanod, hogy a babád minél egészségesebb környezetben nevelkedjen. Ha lehetőséged van rá, figyelj arra is, hogy antiallergén anyagokat szerezz be.Ahogy a babák nőnek és fejlődnek úgy változnak alvási szokásaik is.

A megszületést követően 1-2 órán keresztül a babák is éber állapotban vannak, majd a legtöbb újszülött végig alszik egy egész napot. Ezt követően nagyon jellemző, hogy szinte bárhol és bármikor el tudnak aludni, ha álmosak. Már ebben az életkorban is álmodnak a babák.

Ha nyugtalan, a testközelség könnyen megnyugtatja, hiszen a megszületést megelőző hónapokban ehhez volt hozzászokva, ez jelenti számára a biztonságot. Hasznos lehet ilyenkor a 
bebugyolálás, előfordulhat, hogy a babát zavarja a nagy tér. Ekkor kerülnek elő a hálózsákok évszaknak megfelelően téli vagy nyári. Felméréseink szerint 0-2 hónapos korig 90%-uk könnyen hozzá szokik a hálózsákhoz.2-6 hónapos kor között már csak 65%-uk fogadja el. Így bármely évszakban is születik a pici érdemes első pillanattól kezdve hálózsákban altatni. 12-24 hónapos korukban izgő- mozgókká válnak ezért ebben az időszakban nagyon hasznos a hálózsák, hogy ne tudjanak kitakarózni.Hálózsák vagy takaró?https://www.sweetnight.hu/public/uploads/Halozsak_vagy_takaro.jpg

Kockázatot jelent, ha a kelleténél több ruhát adunk a babára, valamint ha túl sok, illetve nem megfelelő minőségű ágyneműt rakunk a kiságyba. Fontos, hogy minimum egyéves korig ne használjunk párnát és paplant, helyette inkább hálózsákot, esetleg steppelt takarót vagy lepedőt tehetünk a pici ágyába: a párnákkal, paplanokkal és egyéb pihe-puha "védőfelszerelésekkel" kibélelt fekvőhely növelheti a csecsemők hirtelen fulladásának veszélyét ellentétben a hálózsákkal – figyelmeztetnek a szakemberek.


Szoptatós párna - fekve szoptatáshoz és bukás megelőzéséhez

https://www.sweetnight.hu/public/uploads/szoptatos_parna20160301.jpgA kismamák többsége az utolsó hónapban már csak egy dologra gondol: szeretne túllenni a szülésen. Ilyenkor már egyre nehezebb a mozgás és előfordulhat, hogy szinte minden végtagod sajog. Sokan abba a hibába esnek, hogy csak a szülésig látnak, pedig akinek már van gyereke, jól tudja, az igazi kihívás csak utána kezdődik. A szoptatás sem olyan egyszerű feladat, mint ahogy a romantikus filmekben vagy a szépen beállított képeken látszik.

Ráadásul, amikor az ember kialvatlan és a hormonjai is fura játékot űznek vele, a legkisebb probléma is óriásinak tűnhet. Ezért célszerű előre felkészülni, és olyan eszközöket beszerezni, amivel ez a kezdeti időszak megkönnyíthető. Ilyen a szoptatós párna is.

Mivel szülés után még akár az ülés is fájdalmas lehet, a fekve történő szoptatás a babának és a mamának is kényelmes megoldást jelent. Ehhez nagyszerű segédeszköz a szoptatós párnaami ék alakjának köszönhetően kényelmes fekvést biztosít a kicsinek és praktikus, könnyed etetési módot az anyukának.